Primele semne ale tulburarilor cognitive în cazul persoanelor în vârstă

Young hand holding elder one. Help for the elder woman
Young hand holding elder one. Help for the elder woman

Primele semne de deteriorare cognitivă la persoanele în vârstă includ adesea dificultăți în a-și aminti nume sau evenimente, în special atunci când o persoană este obosită sau stresată. Alte semne timpurii pot include probleme cu gândirea abstractă, cu planificarea și luarea deciziilor și cu vorbitul despre un anumit subiect pentru o perioadă lungă de timp.

Din fericire, există multe modalități de a face față deficienței cognitive și de a ajuta la încetinirea progresiei acesteia. Cel mai important lucru este să vă mențineți activi – atât fizic, cât și mental, prin menținerea hobby-urilor sau învățarea de noi abilități. Cu cât vă provocați mai mult mintea, cu atât vă veți putea păstra mai bine facultățile mentale.

Problemele de memorie pot lua forma uitării numelor sau a evenimentelor recente sau a uitării modului de a îndeplini sarcini familiare. Abilitățile de funcționare executivă se referă la procesele mentale care ne permit să ne organizăm viața, să ne gestionăm timpul și să planificăm în avans. Atunci când aceste abilități scad, poate fi mai greu să urmărim întâlnirile sau să finalizăm sarcinile.

Primele semne de deteriorare cognitivă la persoanele în vârstă pot fi greu de observat. Ne putem gândi că uitarea și scăpările de memorie fac parte din îmbătrânire, dar pentru unii oameni, acestea pot fi un semn al unor probleme mai grave.

Aceste schimbări sunt normale pe măsură ce îmbătrânim, dar dacă sunt suficient de severe pentru a afecta viața de zi cu zi, ele pot fi un semn al unei tulburări cognitive mai grave care pot duce la situații în care nu ne mai putem gestiona singuri. Azilele de bătrâni sunt locuri în care persoanele în vârstă beneficiază de îngrijire pe termen lung, 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Pe măsură ce populația îmbătrânește, tot mai multe persoane vor avea nevoie de serviciile unui azil de bătrâni cum este Aboscare Iași.

Dacă vă îngrijorează faptul că dumneavoastră sau o persoană apropiată ar putea prezenta semnele timpurii ale bolii Alzheimer, este important să nu intrați în panică. Aceasta nu înseamnă că aveți neapărat boala – dar înseamnă că ar trebui să vorbiți cu medicul dumneavoastră despre îngrijorările dumneavoastră cât mai curând. Puteți începe prin a afla care sunt unele dintre semnele comune de avertizare timpurie și cum să le faceți față.

Primele semne de deteriorare cognitivă variază puțin în funcție de tipul de deteriorare cognitivă

  1. Demența: Demența este un termen generic pentru tulburările care afectează funcția creierului, având ca rezultat probleme cu memoria, gândirea, rezolvarea problemelor și alte aspecte ale cogniției. Boala Alzheimer este unul dintre numeroasele tipuri de demență.
  2. Bolile focale: Bolile focale sunt afecțiuni care afectează zone specifice ale creierului, cum ar fi boala Parkinson sau boala Huntington. Aceste boli cauzează, în general, afectarea cognitivă ca urmare a deteriorării acelor regiuni specifice ale creierului, mai degrabă decât să afecteze cogniția în ansamblu.

Deficiența cognitivă nu este o glumă. Pe măsură ce creierul dumneavoastră se schimbă și începeți să vă pierdeți funcția cognitivă, poate fi înfricoșător, confuz și frustrant. Este important să recunoașteți rapid semnele de deteriorare cognitivă, astfel încât să puteți lua măsuri pentru a face față – nu doar pentru dumneavoastră, ci și pentru cei dragi și pentru cei care vă îngrijesc.

Care sunt semnele?

Primul semn al tulburării cognitive va fi aproape întotdeauna pierderea memoriei. Dacă aveți probleme în a vă aminti lucruri, ar trebui să luați un moment pentru a vă gândi la ce altceva s-ar putea întâmpla în viața dumneavoastră: Sunteți stresat? Folosiți un medicament nou? Ați consumat multă cofeină sau alcool în ultimele câteva zile? Toate aceste lucruri ar putea cauza unele probleme de memorie, dar nu ar trebui să aibă efecte de durată.

Dacă ceva pare în neregulă dincolo de asta, asigurați-vă că vă consultați medicul. Este posibil să doriți să faceți o programare la un neurolog dacă pierderea memoriei începe să interfereze cu viața dvs. de zi cu zi. Un neurolog poate examina funcția creierului dumneavoastră și vă poate ajuta să vă reveniți pe drumul cel bun.

Cum pot să fac față?

Odată ce ați luat măsuri pentru a aborda orice probleme medicale – cum ar fi verificarea cu medicul dumneavoastră de îngrijire primară cu privire la orice medicamente noi sau efecte secundare – puteți

Pe măsură ce îmbătrânim, creierul nostru se schimbă – acesta este un fapt. Dar dacă observați că memoria dvs. devine puțin mai încețoșată, cuvintele nu vă mai vin la fel de ușor sau vă este greu să vă concentrați asupra unei sarcini, ar putea fi momentul să vorbiți cu medicul dvs. și să vă faceți un test pentru detectarea tulburărilor cognitive.

Dacă observați oricare dintre aceste schimbări la dumneavoastră sau la o persoană dragă, faceți o programare la medic cât mai curând posibil. Deși nu există un leac, există multe modalități prin care puteți încetini progresia

Deficiența cognitivă poate fi un concept înfricoșător. Nu este neobișnuit ca oamenii să se simtă ca și cum ar fi inundați cu informații irelevante atunci când aud că persoana iubită prezintă semne de pierdere a memoriei sau dificultăți de concentrare.

Cu toate acestea, este important să ne amintim că deficiența cognitivă nu este o condamnare la moarte. Pentru majoritatea persoanelor în vârstă care se confruntă cu probleme grave de cogniție și sunt diagnosticate cu demență sau Alzheimer pot exista soluții ca apelarea la un cămin de bătrâni unde pot primi ajutor de specialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *