Cum afecteaza psoriazisul viata sociala

Tot mai multe probleme de sanatate ajung sa se declanseze pe baza stresului si in cele din urma se ne afecteze atat sanatatea cat si viata personala si sociala.

O astfel de boala este si psoriazisul, care chiar daca nu este contagios, foarte multe persoane, din lipsa de informatie, au prejudecati referitoare la persoanele care se confrunta cu acest diagnostic.

Potrivit statisticilor, persoanele care se confrunta cu aceasta afectiune, ajung sa aiba o stima de sine scazuta. Mai mult de jumatate se simt jenati sau rusinati din cauza bolii, sau ajung sa ascunda diagnosticul de persoanele din jurul lor si renunta sa mai lege noi prietenii, iar aceasta izolare poate duce in timp la depresie.

Specialistii incurajeaza persoanele diagnosticate cu psoriazis sa discute cu persoanele din cercul lor social si sa le explice deschis ce inseamna aceasta boala, astfel persoanele din jurul lor vor intelege problemele cu care se confrunta si ii pot sprijini. Mai mult, faptul ca elimina relatiile ostile create din frica de izolare si imbunatatesc comunicarea cu cei din jur, persoanele diagonsticate cu psoriazis vor scapa de stresul in plus, iar acest lucru va fi benefic in gestionarea bolii.

Dar ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o boala careia nu i se cunoste cu exactitate cauza. Exista sanse ca aceasta boala sa fie una ereditara insa poate sa apara si din cauza stresului daca persoana este predispusa si are un sistem imunitar mai slabit. Psoriazisul se poate declansa la oricine indiferent de sex sau varsta, insa cu precadere psoriazisul apare la persoanele cu varste curpinse intre 11 si 45 de ani.

In cazul acestei boli, celulele pielii se dezvolta mai repede decat in cazul persoanelor sanatoase. Semnalele false transmise de sistemul imunitar, duc la formarea de noi celule de piele in doar cateva zile in loc de, cum ar fi normal, in cateva saptamani. Dezvoltarea excesiva a celulelor provoca plagi de psoriazis care sunt caracterizate de cruste, ingrosarea si inflamarea pielii.

In Romania au fost diagnosticate cu psoriazis 400.000 de persoane de catre Societatea Romana de Dermatologie, insa specialistii afirma ca inca pe-atat din populatia tarii sunt bolnavi dar inca nediagnosticati. La nivel international 2-3% din pupulatia globala se confrunta cu acest diagnostic.

Daca aveti persoane in familie sau printre cunoscuti, care sufera de aceasta boala nu ezitati sa va informati. Inscrieti-va pe platforma QualityCare si veti primi gratuit numeroase recomandari despre modul in care puteti ajuta persoanele in cauza sa-si traiasca viata din plin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *