Se pare că potențialul mașinilor electrice este mai mare în prezent decât în orice altă perioadă din istorie. Producătorii mari de mașini (General Motors, Volkswagen, Daimler AG, etc.) investesc din greu în mașini electrice, iar Tesla și-a construit întreaga afacere pe baza mașinilor electrice.
Dar mașinile electrice nu sunt ceva nou. Ele au o istorie bogată în SUA – la un moment dat fiind chiar principalul tip de autovehicul folosit pentru transportul personal.
La începutul secolului XX mașinile electrice erau mai vândute decât orice alt tip de vehicul: 28% din mașinile produse în SUA în 1900 erau mașini electrice, iar valoarea acestora era mai mare decât cea a mașinilor pe bază de benzină sau aburi vândute în același an.
Din păcate, acest apogeu a fost depășit în 1920, când mașinile electrice au pierdut teren în fața mașinilor pe bază de benzină produse de gigantul Ford. Fiind mai ușor de condus, mașinile Ford au dus la dispariția mașinilor electrice până în 1935.
Începând cu anii 1970, ratele crescute de poluare au devenit parțial responsabile pentru dezvoltarea mașinilor electrice din punct de vedere tehnologic. Clean Air Act și embargoul OPEC din 1973, care au dus la creșterea enormă a prețurilor benzinei, au dus la creșterea interesului pentru mașinile electrice.
În 1976 Congresul SUA a votat o lege care autoriza Departamentul de Energie să susțină financiar cercetările și dezvoltarea în domeniul mașinilor electrice sau hibrid.
Mașinile electrice nu au fost doar un fenomen american. Producătorii de autovehicule la nivel mondial au început să investească mai mult în tehnologie. BMW a debutat cu prima sa mașină electrică la Olimpiada de Vară din 1972. BMW 1602 E funcționa pe bază de baterii din acid de plumb și avea un motor de 42 de cai putere. Deși vehiculul a fost folosit de către organizatori, acesta nu a fost produs niciodată în masă.
Următoarele modificări legislative de la începutul anilor 90 au impulsionat dezvoltarea mașinilor electrice, iar apariția pe piață Toyota Prius a declanșat începutul revoluției.
Prius este o mașină electrică produsă în Japonia în 1997, dar a devenit disponibilă la nivel mondial în 2000. Prius a fost una dintre primele mașini electrice hibrid și a devenit rapid o mașină statement. În primul an de la lansare, compania a vândut aproximativ 50.000 de mașini Prius în lume, iar cifra a atins 5 milioane de unități.
În 2006, știrea că Tesla avea planuri de a crea o mașină electrică pe bază de baterii cu o autonomie de 320 de kilometri per încărcare a contribuit la popularizarea mașinilor electrice. În 2016, Tesla lansează Model X cu o autonomie de aproape 500 de kilometri – semn că revoluția mașinilor electrice abia acum începe să capete viteză.
Dacă vrei să afli cum mașinile electrice pot schimba transportul personal și cum poți ajuta la protecția mediului fără a renunța la stil, intră pe http://www.green-report.ro/ și fii la curent cu ultimele știri din domeniu.