Scoala Gimnaziala Metropolitana ARC, din Bucuresti, participa la concursul national Ora de Net

Plecând de la cazurile gestionate de specialiștii liniei de consiliere ctrl_AJUTOR în anul 2017, 327 cazuri din 1067 au implicat folosirea neadecvată a datelor personale, ducând la situații de cyberbullying, sexting și afectare a confidențialității și reputației online. Organizația Salvați Copiii România a lansat cu ocazia Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet 2018 o competiție de proiecte adresată copiilor și tinerilor. Aceasta este desfășurată sub numele „Cetățenia digitală. Drepturi și responsabilități pe Internet privind datele personale”. Inițiativa este derulată în cadrul programului Ora de Net, susținut de Ministerul Educației Naționale și se încadrează în mișcarea globală propusă de INSAFE – rețeaua internațională a Centrelor Naționale „Better Internet for Kids”.

În vederea participării la concursul menționat, Școala Gimnazială Metropolitană ARC , din București a organizat evenimentul “Conectat și protejat: libertate și siguranță in mediul online” care a avut loc în joi,15 martie 2018, ora 16:00 la sediul Școlii Metropolitane ARC din Strada Eșarfei nr. 63-71, sector 3, București și a reunit peste 50 de reprezentanți din comunitatea educațională: elevii scolii ARC, elevi invitați de la C.N. Tudor Vianu, profesori, experți în IT&C, jurnaliști, psihologi, parinți.

În cadrul acestuia, au fost dezbătute aspecte legate de tipurile de date personale, modul de interacțiune online și implicațiile comerciale ale colectării de date. Elevii au aflat explicații tehnice despre utilizarea în siguranță a internetului, sfaturi de la psiholog despre cum să îmbine nevoia de socializare cu auto-protecția, constientizând riscurile, de la jurnalist au înțeles cum să devină responsabili ca cetățeni ai lumii online. Părinții s-au implicat atât prin întrebări, cât și prin sugestii referitoare la necesitatea unei legislatii dedicate acestei ptobleme. Psihologul a adresat părinților îndemnul de a se informa și de a se implica în pregatirea copiilor pentru lumea online. Elevii au pus întrebari și au impărtășit din experiențele și problemele cu care s-au confruntat. Doamna Daniela Costăchel, Director General, a evidențiat interesul Școlii ARC în derularea programului Ora De Net.

Totodată, a fost promovată linia de informare și consiliere privind siguranța pe internet a copiilor, ctrl_AJUTOR, coordonat de Organizația Salvați Copiii și disponibilă gratuit prin intermediul platformei www.oradenet.ro.

Discuțiile au avut scopul de a crește nivelul de informare a copiilor, părinților și cadrele didactice cu privire la drepturile și responsabilitățile pe Internet privind datele personale.

Acest eveniment a fost organizat de echipa Clasa a VI-a coordonată de profesorii Carmen Tănase și Luiza Cristea.

“A te afla în fața copiilor și tinerilor de azi cred că este un exercițiu de sinceritate. Nu poți să mai deschizi nici o cale de comunicare reală cu ei dacă nu ești autentic. Cred, de asemenea, că a fi autentic înseamnă a-ți recunoaște vulnerabilitatea. Asa am stat și eu de vorbă cu copiii despre siguranța pe Internet. Cred că discuțiile acestea…ca de la egal la egal…în lumea asta care se îndreaptă spre orizonturi nebănuite nici de ei dar nici de noi, fără stereotipii, discuțiile acestea sunt soluția pentru ieșirea din impas și construirea relației cu copiii noștri nu pe baza controlului și a manipulării, ci pe respect și încredere.” Ligia Necula, journalist Radio România Cultural.

“Susțin utilitatea unui asemenea proiect, am convingerea că elevii vor ști să folosească mai eficient internetul în propriul lor interes” a declarat prof. Carmen Tănase

În cadrul competiției, elevii clasei a VI-a din Școala Gimnazială Metropolitană ARC au mai organizat un flash mob în care au fost antrenați toți elevii scolii, profesori și părinți, cu mesajul: “Conectați în siguranță!” și o dezbatere în limba engleză, în cadrul Clubului de Debate : The internet: boon or a curse for teenagers? Who is responsible?” la care au fost invitați părinții și elevii claselor V-VIII.

poziția oficială a echipei Ora de Net însă urmează abordarea
care vizează siguranța online propusă de Organizația
Salvați Copiii. Mai multe detalii despre programul european
menționat sunt disponibile pe platforma www.oradenet.ro.

…………………………………………………………………………………………………………………

„În perioada octombrie-noiembrie 2017, peste 2700 de cadre didactice s-au alăturat echipei Ora de Net, pentru a susține o activitate educațională cu scopul de consultare a copiilor. Prin acest demers național, derulat în regim de voluntariat, ne-am propus să surprindem cunoștințele copiilor din România privind drepturile copilului, experiența online și percepția lor față de tratarea acestei teme de către adulții din viața lor (profesori, părinți, autorități, mass media, companii etc).

Peste 54.000 de copii din 790 orașe au participat la sesiuni astfel ne-am putut crea o imagine realistă cu privire la situația națională privind siguranța online a copiilor. Tema concursului „Cetățenia digitală. Drepturi și responsabilități pe Internet privind datele personale.” este aleasă în consecința nevoilor de informare identificate în urma analizei rapoartelor realizate de facilitatorii Ora de Net.”, a declarat Georgiana Roșculet, coordonator al proiectului educațional Ora de Net din cadrul Organizației Salvați Copiii România.

Principalele informații furnizate de copii pe rețele de socializare sunt: poze în care se distinge clar fața copilului (81%), numele de familie (61%), numele școlii la care învață (59%) și vârsta corectă (47%). Mai mult, 16% dintre copii afirmă că au publicat pe profilul lor adresa de acasă și 10% numărul de telefon, potrivit unui studiu național despre fenomenul de bullying, realizat de Organizația Salvați Copiii în 2016.

Concursul se derulează în perioada 12 februarie – 30 martie 2018 iar autorii proiectelor câstigătoare vor primi diplome din partea Ministerului Educației Naționale. Recompensarea echipelor câștigătoare va fi sprijinită de partenerii proiectului Ora de Net și va consta în echipamente care vor facilita procesul educațional.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *