Cercetatorii Kaspersky Lab au descoperi zeci de site-uri falsificate credibil, care pretindeau ca sunt site-uri de investitii in ICO – initial coin offering asociate serviciului de mesagerie Telegram. Multe dintre aceste site-uri par sa apartina aceluiasi grup. Doar intr-unul dintre cazuri, au fost furate zeci de mii de dolari, echivalentul in cripto-monede, de la victime care credeau ca investesc in „grams”, noua moneda care s-a zvonit ca ar apartine Telegram. Reprezentantii companiei nu au confirmat oficial lansarea unui ICO si au avertizat in legatura cu aceste site-uri frauduloase de investitii.
La finalul anului 2017, au inceput sa apara zvonuri ca serviciul de mesagerie Telegram ar lansa un ICO pentru a finanta o platforma blockchain bazata pe tehnologia lor TON (Telegram Open Network). Au fost postate online mai multe documente tehnice, dar se pare ca nu a existat nicio confirmare din partea Telegram. Confuzia rezultata le-a permis, insa, infractorilor sa capitalizeze interesul investitorilor, creand site-uri false si furand sume mari de bani.
Cercetatorii Kaspersky Lab au descoperit zeci de astfel de site-uri, care este posibil sa apartina aceluiasi grup si care pretind ca vand token-uri pentru „grams”, invitand investitorii sa plateasca in cripto-monede – Bitcoin, Ethereum, litecoin, dash si Bitcoin dash. Un numar record de tranzactii pe un site a aratat ca escrocii au reusit sa fure Ethereum in valoare de cel putin 35.000 de dolari de la investitori.
Cercetatorii au descoperit ca unele dintre site-urile respective erau atat de convingatoare, ca pana si dupa ce Telegram si altii au inceput sa lanseze avertismente, tot au reusit sa mai recruteze potentiali investitori. Majoritatea site-urilor foloseau o conexiune sigura, solicitau inregistrarea si generau un portofel online unic pentru fiecare noua victima, facand mai dificil sa se dea de urma banilor.
Judecand dupa continutul site-urilor false, par sa fie detinute de acelasi grup. De exemplu, mai multe dintre ele au exact aceeasi sectiune „Echipa noastra”.
„ICO-urile sunt o investitie destul de riscanta si multa lume nu intelege exact cum functioneaza, asa ca nu este de mirare ca niste site-uri false, dar credibile, cu niste caracteristici aparent demne de incredere, cum ar fi conexiunea sigura si inregistrarea, reusesc sa pacaleasca oamenii”, spune Nadezhda Demidova, Lead Web-Content Analyst, la Kaspersky Lab. „Cei care doresc sa investeasca intr-un ICO ar fi bine sa verifice la compania din spatele ICO-urilor, pentru a se asigura ca stiu exact cine sunt si cui isi dau banii, altfel s-ar putea sa nu mai vada niciodata sumele investite.”
Kaspersky Lab face urmatoarele recomandari utilizatorilor care iau in considerare posibilitatea de a investi intr-un ICO:
- Cautati posibile semnale de alarma – de exemplu, unele dintre site-urile false aveau aceeasi imagine gresita langa numele celui care detine functia de Chief Product Officer la Telegram.
- Verificati intotdeauna pe site-ul oficial al companiei, pentru a va asigura de legitimitatea unui site de investitii si, daca e nevoie, contactati echipele de ICO ale companiei, inainte de a investi, indiferent ce suma sau in ce moneda.
- Folositi solutii de securitate pe care va puteti baza, cum sunt Kaspersky Internet Security si Kaspersky Internet Security for Android, care va vor avertiza daca incercati sa vizitati pagini web falsificate.
Pentru mai multe informatii despre amenintarea cu falsul ICO Telegram, cititi articolul de pe Securelist.
Despre Kaspersky Lab
Kaspersky Lab este o companie globala din domeniul securitatii cibernetice, prezenta pe piata de peste 20 de ani. Informatiile vaste despre amenintarile cibernetice si experienta in securitate IT detinute de Kaspersky Lab se materializeaza in mod constant in solutii de securitate si servicii de ultima generatie pentru a proteja companiile, infrastructura critica, autoritatile guvernamentale si utilizatorii individuali din toata lumea. Portofoliul companiei include protectie endpoint de top si mai multe solutii specializate de securitate si servicii, pentru a combate amenintarile digitale tot mai sofisticate. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejati de tehnologiile Kaspersky Lab, precum si 270.000 de companii client, pe care le ajutam sa protejeze ce e mai important pentru ele. Pentru mai multe informatii, vizitati www.kaspersky.ro.