In casa sau la locul de munca, daca lucrurile sunt in ordine in jurul nostru, spatiul parca este mai luminos si mai imbietor – precum vorba ”straluceste de curatenie” –, dar si treaba merge mai bine. Insa pentru a face ordine in lucruri si pentru a pastra aceasta ordine este necesara organizare, iar evitarea haosului trebuie sa fie unul dintre scopurile unei echipe de lucru, mai ales in activitatile de productie.
Ordinea la locul de munca pentru mai mult spatiu si timp
Atelierele rareori stralucesc de curatenie, insa cele care sunt in ordine dau o impresie de organizare eficienta si se vede ca treaba merge bine. Daca este vorba de ateliere pentru servicii, un spatiu care este in ordine da incredere clientilor.
Exista cateva metode de organizare a locului de munca, printre cele mai cunoscute fiind 5 S (5 principii japoneze, ale caror denumiri au fost traduse in romana astfel incat sa se pastreze cele 5 S: sortare, stralucire, sistematizare, standardizare, sustinere) sau 6 Sigma. Aplicarea unor asemenea metode este justificata si prin eficienta observata in activitatea celor care le pun in practica, demonstrandu-se ca risipa s-a diminuat prin folosirea principiilor de organizare, s-au eliminat timpi morti sau de asteptare, ceea ce se traduce prin eficienta si castig in productivitate.
In ce priveste spatiul de productie, implicit si magazia cu materiale, consumabile, aparatura etc., lucrurile pot fi organizate in functie de frecventa cu care sunt folosite, adica cele folosite mai des ar trebui sa fie asezate la indemana. Articolele care sunt folosite mai rar ar putea fi asezate in zone mai putin accesibile, eventual puse in cutii si etichetate, de preferinta cu etichete industriale, care au o calitate deosebita, fiind rezistente la diverse conditii de pastrare.
Pastrarea ordinii si intretinerea echipamentelor
Daca sunt eliminate motivele pierderii timpului si a starilor de stres din cauza cautarii unui obiect fara succes timp mai indelungat decat ar fi necesar in mod obisnuit, pastrarea ordinii si functionarea echipamentelor la parametri normali trebuie sa fie prioritati in activitatea unei firme.
Fixarea unor standarde si reguli ar trebui sa contribuie la mentinerea ordinii, asadar la reusita obtinerii unor produse sau servicii de calitate. Pe langa faptul ca ordinea ajuta la eficienta echipei in munca, daca lucrurile sunt la locul lor, se evita deteriorarea acestora, asigurandu-se si protectia angajantilor la locul de munca.
De asemenea, ordonarea lucrurilor si planificarea activitatii – inclusiv folosindu-se liste – ajuta la o comunicare eficienta in echipa, fiecare membru avand un acces facil si imediat la echipamente si la ceea ce are nevoie pentru activitatea sa la locul de munca. Astfel, predarea sarcinilor de la o tura la alta sau de la o etapa la alta a productiei este facilitata datorita unei bune organizari.