Bergerat Monnoyeur continua Scoala Operatorilor de Utilaje in Romania

Bergerat Monnoyeur continua proiectul „Scoala Operatorilor”, luna aceasta obtinand re-certificarea pentru organizarea programului de specializare Masinist la Masini pentru Terasamente. Pana in prezent, peste 100 de operatori au fost instruiti si au absolvit acest program unic pe piata romaneasca, pentru ca ofera (pe langa conceptele teoretice predate) practica pe utilaje de constructii in conditii de santier. Scoala Operatorilor anunta deschiderea perioadei de inscrieri pentru sesiunea de cursuri care incepe in luna octombrie 2018.

Asa cum ”practica fara teorie este oarba” dupa cum spune un vechi proverb romanesc, tot asa si teoria daca nu este aplicata practic nu este suficienta, mai ales cand vorbim despre utilaje dotate cu tehnologii de ultima generatie, menite sa faca munca operatorilor mult mai eficienta si mai usoara. Desi companiile de constructii fac anual investitii de ordinul sutelor de mii de euro pentru achizitia de utilaje si echipamente tot mai performante, care sa consume mai putin si sa aiba o productivitate ridicata, adeseori contributia  factorului uman la buna desfasurare a unui proiect este ignorata. Un operator bine pregatit va obtine intotdeauna rezultate mai bune decat unul pregatit insuficient, indiferent daca ne referim la calitatea lucrarii, la costurile de executie sau la timpul de realizare al acesteia.

Pentru a raspunde acestei nevoi de piata, Bergerat Monoyeur anunta continuarea Scolii Operatorilor cu programul de specializare pentru ocupatia: Masinist la Masini pentru Terasamente – cod COR 834201. Cursul se deruleaza pe parcursul a 4 saptamani, implicand 100 de ore de formare teoretica si practica, instruirea derulandu-se la sediul Bergerat Monnoyeur din Mogosoaia sau Timisoara. Compania anunta acum deschiderea inscrierilor pentru sesiunea care va avea loc in luna octombrie. Cursantii vor fi implicati in activitati de pregatire teren, excavare, sapare de santuri, incarcare de material, nivelare si toate celelalte sarcini de lucru obisnuite pe un santier.

”Avem 3 traineri acreditati care predau 35 de ore de teorie, pe baza manualelor, si 65 de ore de practica pe utilaje si simulatoare. In Romania suntem singura companie de formare care ofera practica in conditii de santier, cursantii avand la dispozitie atat simulatoare performante, cat si circa 10 utilaje diferite (intre 5 si 25 de tone greutate). De altfel, examenul final contine proba scrisa – test grila – si proba practica si se sustine in fata unor specialisti externi desemnati de comisia de autorizare de la Autoritatea Nationala pentru Calificari”, a declarat Liviu Neagu, director general Bergerat Monnoyeur Romania.

Inca din 2014, Bergerat Monnoyeur Romania, reprezentant al marcii Caterpillar pe piata locala, a deschis Scoala Operatorilor, fiind acreditata de catre Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice sa sustina cursuri de specializare pentru ocupatia „Masinist la Masini pentru Terasamente”. Investitia in formarea personalului este cea care poate face diferenta pe termen mediu si lung, intrucat chiar daca pe termen foarte scurt poate fi considerata o economie, pe termen lung sigur va insemna o pierdere daca luam in calcul tendinta contractorilor de a impune limite de timp si buget celor care executa lucrarile.

As compara exploatarea corecta a unui utilaj pe santier cu Formula 1. Majoritatea dintre noi conducem de ani buni, insa nu am face fata pe un circuit. Operatorul, ca si pilotul de curse, trebuie sa simta masina, trebuie sa stie cat si cum sa ceara, ca sa obtina performanta. Un operator care beneficiaza si de pregatire teoretica va sti sa comunice altfel atat cu utilajul, cat si cu „echipele de la standuri”. Astfel mecanicii vor depista rapid si eficient ceea ce trebuie remediat sau imbunatatit, iar operatorul va putea trata lucrarea corespunzator si in cel mai scurt timp. In ultimii ani lucrarile de constructii devin din ce in ce mai rafinate, mai pretentioase, uneori se lucreaza cu materiale sensibile, iar operatorii calificati de utilaje sunt cei care, in conditii normale de piata, pot face diferenta la sfarsit de an intre profit si pierdere”, a mai spus Liviu Neagu.

Mai multe detalii si impresii video despre Scoala Operatorilor Bergerat Monnoyeur la: https://youtu.be/ZVUO4TRlf2Q sau https://www.bm-cat.ro/scoala-operatorilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *