Ileana Vulpescu si romanele sale la librariadelfin.ro

Una din cele mai indragite prozatoare din Romania, care a adus cititorilor un numar impresionant de titluri, este Ileana Vulpescu. De-a lungul carierei sale, scriitoarea a realizat mai multe lucrari, insa cea care a consacrat-o a fost ” Arta conversatiei”.

Scriitoarea s-a nascut la 21 mai 1932, intr-o familie de agricultori din comuna Bratovoiesti, judetul Dolj. Dupa licenta in Litere, la Facultatea de Filologie din Bucuresti, a lucrat ca lexicograf, la Institutul de Lingvistica al Academiei, colaborand la redactarea Dictionarului Limbii Romane si a Dictionarului Explicativ al Limbii Romane.

Debutul editorial a fost in anul 1962, cu o traducere din limba franceza a scriitorului Andre Wurmser cu “Asasinul a murit I-ul”. Prima sa carte este un volum de schite, nuvele si piese scurte de teatru si este intitulata “S.a.m.d.”, lansata in anul 1969, apoi reluata si adaugita cu titlul “Candidati la fericire”.

Apoi urmeza romanul ” Ramas-bun “, unde scriitoarea evoca viata unei familii din secolul al XIX-lea. A mai pubilcat “Proza”, “Antinevralgicul de la ora 5”, piesa in doua parti, romanul “Saruta pamantul acesta”,” Imagini frumoase”, traducere din Simone de Beauvoir, romanul “Ramas bun casei parintesti” , “In carnetul din porthart “,” Arta compromisului”,” Pe apa sambetei”, “Viata, viata legata cu ata” ,” Nota informativa batuta la masina”, apoi “Noi, doamna doctor, cand o sa murim? “,” Preludiu”.

O gama completa a operelor scriitoarei Ileana Vulpescu o gasesti pe site-ul llibrariadelfin.ro. Aceasta este o librarie romaneasca, care a luat fiinta din incercarea de a readuce interesul pentru lectura si cultura a oamenilor pasionati de carti si nu numai. Oferta este foarte variata, iar preturile promotionale sunt demne de luat in calcul.

hjkhjkghgukgh

Deoarece am amintit romanul “Arta Conversatiei”, se poate afirma ca este o carte care te ajuta, parca, sa traiesti frumos, mai intelept, mai echilibrat. Este un roman psihologic si un roman de dragoste. Eroina principala, doctorita Sinziana Hangan, este o femeie la varsta la care incepe sa privesca lucid, nostalgic, inapoi si cu o oarecare igrijorare inainte.

Doctorita Sinziana Hangan, este inzestrata cu exceptionale calitati spirituale, morale, profesionale si sufletesti. Ea atinge perfectiunea fiind fiica, sotie, mama, medic, amanta. Conceptia ei despre viata este ireprosabila, felul in care iubeste si reuseste sa se faca iubita este ireprosabil.

In aceasta citadela a desavarsirii, care starneste, evident, admiratia celor din jur, se petrece o drama a neimplinirii erotice. Sinziana s-a indragostit de trei barbati de varste diferite, care ii sunt interzisi sub raport erotic, din cauza unui motiv sau altul.

Echilibrul, ca si suferinta acestei femei se nasc din dorintei ei de a nu face decat ceea ce trebuie sa faca, ramanand cinstita, demna si curata in fata propriei constiinte. Esecul mariajului cu scriitorul Alexandru Bujor este urmarea fireasca a ciocnirii dintre o fiinta perfecta si o alta plina de defecte. In afara de capacitatea sentimentala exceptionala, Sinziana Hangan mai are inca multe alte insusiri: isi creste fetele singura, cu simplitate, dreptate si intelegere. Maria si Ana sunt doi copii inteligenti si foarte maturi in gandire pentru varsta lor.

Amintirile Sinzianei Hangan cuprind perioada de dupa al Doilea Razboi Mondial si pana in anii ’80. Romanul “Arta conversatiei”, de Ileana Vulpescu, este una din cartile cele mai bune ale literaturii romane, care a devenit la scurta vreme dupa aparitie un best-seller.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *