Detalii despre refractometre

Refractometrul este un instrument științific folosit pentru a măsura indicele de refracție al lichidului. Indicele de refracție este determinat prin plasarea unui eșantion lichid pe o prismă și permițând lumina să treacă prin ele pentru a crea o linie vizibilă pe un indice sau o scală. Fiecare lichid are un indice de refracție diferit. Indicele de refracție al apei distilate servește drept bază de referință și punct de comparație. Refractometrele folosesc indici de măsurare interni care variază în funcție de utilizarea refractometrului. Un refractometru folosit pentru măsurarea nivelului salinităţii din apa de mare va avea, prin urmare, un indice diferit decât un refractometru utilizat pentru măsurarea greutății zahărului dintr-un suc de struguri. Cu toate acestea, indiferent de indicele din interiorul refractometrului, pașii pe care îi faceți pentru a citi un refractometru nu variază.

Exista refractometre disponibile în două variante, manuale și digitale. Puteți alege cel mai potrivit refractometru pentru domeniul dvs. de activitate și cerințele de la opțiuni cum ar fi:

  • Refractometre manuale.
  • Refractometre portabile digitale.
  • Refractometre modern
  • Refractometre de laborator.
  • Refractometre în proces în linie.

mo-ebr-refact70

Ce poate fi măsurat?

Puteți măsura cu adevărat aproape orice, oriunde cu nişte refractometre. Un refractometru poate fi de mai multe tipuri și poate fi utilizat în mai multe scopuri diferite. Refractometrele sunt folosite de obicei pentru a măsura:

  • gravitația specifică.
  • indicele de refracție.
  • unghiul critic pentru o reflecţie totală şi apoi calculează indicele de refracţie din acesta valoare.

Refractometrele sunt concepute pentru operații specifice, cum ar fi măsurarea lichidelor, cum ar fi uleiurile sau lichidele pe bază de apă, gazele și solidele transparente sau translucide. În agricultură, de exemplu, refractometrul utilizează lumina de refracție care trece prin miezul plantei, pentru a obține nivelurile de nutrienți. Refractometrele sunt utilizate în principal pentru a determina indicele de refracție a probelor lichide și pentru a măsura concentrațiile de lichide, cum ar fi concentrația proteinei din sânge, conținutul de zahăr și salinitatea.

Calibrarea refractometrelor

Calibrarea refractometrelor se face folosind apă distilată. Țineți refractometrul într-o poziție orizontală. Deschideți placa de lumină a refractometrului și plasați două picături de apă distilată pe prisma. Închideți și apăsați plăcuța pentru a împrăștia apa uniform în prisma. Îndreptați partea din față a refractometrului către o sursă de lumină și priviți în ocular. Veți vedea un câmp circular care conține indicele utilizat pentru tipul dumneavoastră de lichid. Linia creată de lumina care trece prin lichid și prisma va fi delimitată fie ca un punct luminos în vederea globală, fie ca o culoare albastră în partea superioară a vederii circulare și o culoare albă în partea de jos a vederii. Linia ar trebui să scadă la punctul zero al indexului. În caz contrar, reglați șuruburile de calibrare de pe refractometru până când acesta nu funcționează.

Alte funcții ale refractometrului includ:

  • Ajută la determinarea identității unei probe prin compararea indicelui de refracție cu valorile cunoscute anterior.
  • Evaluarea purității unei probe prin compararea indicelui său de refracție cu valoarea substanței pure.
  • Determinarea concentrației unei substanțe dizolvate într-o soluție prin compararea indicelui de refracție al soluției cu o curbă standard.

Cine foloseşte refractometre?

Refractometrele sunt utilizate într-o serie de industrii diferite, inclusiv utilizarea lor de către cercetători în industria alimentară și a băuturilor și în industria de bijuterii. Cei ale căror hobby-uri includ îngrijirea unui acvariu cu apă sărată pot găsi, de asemenea, utilizarea unui refractometru la îndemână.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *