Realitatea este ca traim intr-o lume in care depindem in mare masura de accesul la tehnologie. Iar printre serviciile indispensabile se numara utilitatile, precum apa curenta, gazele naturale sau electricitate, servicii esentiale in majoritatea activitatilor sunt accesul la internet si asigurarea securitatii.
Furnizorii de utilitati trebuie sa asigure disponibilitatea serviciilor si produselor non-stop, lucrand intr-un mod cat mai eficient, astfel incat sa raspunda si competitivitatii din piata in care activeaza si care devine tot mai diversificata. In plus, de-a lungul ultimilor ani tehnologia a evoluat foarte mult, inclusiv pe partea de automatizare a proceselor industriale. De la furnizorii de apa potabila, gaze naturale si electricitate sau operatorii statiilor de epurare, pana la distribuitorii de carburanti, rafinarii si chiar puncte de extractie – colectarea de date din teren si analizarea lor tinde a fi reteta succesului pentru un cadru de lucru pe cat posibil sigur si eficient. In aceste industrii se foloseste tehnologia de tip SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) si este bazata pe o multitudine de echipamente hardware, solutii de retea si diverse interfete, implementate cu scopul de monitoriza in detaliu masinile si procesele.
Managementul de la distanta in domeniul utilitatilor
Volumele uriase de date colectate au nevoie de servere puternice pentru stocare, administrare si procesare, iar operarea serverelor depinde de managementul eficient pentru a opera in parametri optimi. Insa aici apar si provocarile.
Majoritatea furnizorilor de utilitati colecteaza datele din mai multe locatii, ceea ce face ca si serverele sa fie amplasate la distante mari de sediul central. Acest lucru poate ridica unele probleme in fata abordarii clasice, care presupune acces la fata locului. Si, chiar daca serverele s-ar afla in aceeasi locatie lucrurile tot nu ar fi mai simple. Odata cu tehnologizarea si automatizarea proceselor, cresc provocarile pe partea de securitate. Din acest motiv, cei mai stricti furnizori de utilitati din lume nu permit prezenta unor alte echipamente de calcul in camerele serverelor. Singura solutie viabila ramane, asadar, managementul de la distanta, care se poate dovedi, uneori o provocare daca nu se tine cont de amenintarile cibernetice actuale si viitoare. Pentru astfel de situatii, ATEN propune o solutie completa si 100% sigura, end-to-end.
Prin instalarea unui switch KVM over IP, precum ATEN KN4116VA, administratorii de retea pot accesa echipamentele de la distanta, prin intermediul unei retele separate fata de cea de productie. Exista mai multe modalitati de conectare: prin consola directa cu un computer local, consola USB cu un laptop, conexiune PSTN prin intermediul unui modem sau retea de management dedicata, prin Ethernet. Modelul poate fi integrat in solutia software de management CC2000, oferind utilizatorilor control deplin asupra echipamentelor din dotare. Mai mult decat atat, KN4116VA permite montarea in rack, ceea ce il transforma in alegerea ideala pentru centre de date si camere de servere.
Pentru conectarea serverelor la cele 16 porturi LAN din dotarea lui KN4116VA, ATEN pune la dispozitie si adaptorul USB si DVI KA7166. Iar pentru un maximum de confort si eficienta in operare, este posibila inlocuirea PC-urilor sau laptopurilor ca dispozitive terminale cu console ATEN KA8288. Aceasta permite conectarea unui mouse, a unei tastaturi si a doua monitoare HDMI Full HD si face posibila monitorizarea simultana a pana la 64 servere, cu ajutorul functiei Panel Array Mode. Pentru situatiile in care este necesar managementul la fata locului, se poate folosi o consola cu sina si montare in rack, care este prevazuta cu tastatura, touchpad si ecran Full HD de 18,5”, elemente ce pot functiona independent unul fata de altul. In plus, modelul adauga suport pentru console externe, prin conectorii USB, DVI, VGA si HDMI.
ATEN eco DC – Pentru corelarea unitatilor de distributie a energiei
Aplicatia ATEN eco DC intra intr-o sinergie perfecta pentru unitatile de distributie a energiei (PDU) oferind o modalitate eficienta de optimizare a nevoilor de energie ale utilizatorilor. Centrul de date al administratorului este echipat cu monitorizare in timp real, masuratori si analize EnPIs care produc rapoarte de utilizare a energiei si PUE pentru a indeplini cerintele ISO 50001. Cu acesti indicatori critici, utilizatorii vor primi rapoarte personalizate despre utilizarea energiei din centrul de date, precum si sugestii de economisire a energiei, care sa permita utilizatorilor sa imbunatateasca utilizarea energiei si sa economiseasca energie fara a afecta fiabilitatea echipamentului IT.
eco DC este noua interfata web-based GUI, care permite utilizatorilor sa se autentifice pentru a gestiona si controla PDU-urile prin browser web. Nu este nevoie de instalare sau configurare suplimentara. eco DC poate rula sub orice platforma si sistem de operare. Utilizatorii pot gestiona cu usurinta consumul de energie al centrului de date prin interfata intuitiva si grafica.
eco DC este disponibil in versiune Server si Client. Versiunea Server ofera toate functionalitatile si este capabila sa gestioneze PDU-urile prin SNMP si sa gestioneze nodurile client prin TCP/IP. Acesta permite mai multor utilizatori sa se conecteze la nodul server si sa gestioneze PDU-urile in diferite zone autorizate, facand gestionarea distribuita a PDU mult mai eficienta in mediul centralizat. Cu versiunea Client, utilizatorii se pot conecta la un nod de server pentru a monitoriza starea PDU-urilor si a controla fiecare priza de pe PDU-uri. Cele doua versiuni eco DC Server si Client permit optimizarea performantelor in centrele de date si managementul facil.
Automatizarea operatiunilor si proceselor este tentanta pentru toate domeniile de activitate, insa alegerea solutiilor si implementarea trebuie facute tinand cont de toate provocarile si potentialele amenintari, iar acest lucru trebuie sa aduca avantaje competitive, precum si sa situatiile de dezastre. In domeniul utilitatilor, unde furnizorii trebuie sa se asigure ca totul decurge in permanenta perfect, aceste lucruri sunt critice. Prin urmare, solutia propusa de ATEN adreseaza domeniul utilitatilor, al energiei, intrucat, pe langa flexibilitatea extinsa si compatibilitatea cu diverse scenarii de utilizare, asigura si cel mai bun nivel de securitate, la nivel hardware. Cu ajutorul acestei solutii utilizatorii pot monitoriza, controla si administra procesele de infrastructura, fara riscuri si la un nivel de calitate ridicat. Pentru a afla mai multe despre solutiile ATEN pentru domeniul utilitatilor, va invitam sa luati legatura cu un expert ATEN.
Despre ATEN
Infiintata in anul 1979, ATEN International Co., Ltd. (TWSE: 6277), este cel mai mare furnizor de echipamente de conectivitate AV/IT si solutii de administrare. Incluzand solutii KVM, solutii A/V profesionale si solutii inteligente de alimentare, gama de produse ATEN conecteaza, administreaza si optimizeaza echipamentele electronice din mediile corporate, guvernamental, educatie, media si transporturi. ATEN detine peste 570 de brevete inregistrate la nivel international si o echipa de cercetare ce asigura un flux constant de solutii inovatoare, de unde rezulta un portofoliu cuprinzator de produse disponibile la nivel mondial.
Avand sediul in Taiwan, ATEN International Co., Ltd. s-a extins si are astazi subsidiare in China, Japonia, Coreea de Sud, Belgia, Australia, S.U.A, Regatul Unit, Rusia, Turcia, Polonia, India si Romania – cu centre de cercetare in Taiwan, China si Canada.