ELKO Group atinge noi culmi financiare in 2021 Profitul net atins este de 44 de milioane USD

Complexitatea conditiilor de piata si a lantului de aprovizionare a deschis mai multe oportunitati pentru ELKO Group de a-si creste marja de profit.

Principalele repere din Raportul anual consolidat 2021:

 

  • Cifra de afaceri: 2191M USD (1852M EUR), cu 0.3% mai mult decat in anul precedent;
  • Marja bruta de profit: 7.2%, cu 1.3 puncte procentuale mai mare decat in anul precedent;
  • Profitul brut: 158.7M USD (134.2M EUR), cu 22.2% mai mult decat in anul precedent;
  • Profit net: 44.4M USD (37.5M EUR), cu 28.7% mai mult decat in anul precedent.

Pe parcursul anului 2021, al doilea an complet al transformarii digitale accelerate de Covid, ELKO Group a observat o cerere stabila si puternica din partea pietei in segmentele cheie de produse IT si electronice de consum, in timp ce aprovizionarea a ramas dificila din cauza efectelor cumulate ale deficitului de componente, a lipsei de capacitate de productie si a logisticii tensionate din Orientul Indepartat. Cu toate acestea, acest mediu dificil a creat numeroase oportunitati de imbunatatire a profitabilitatii, avand ca rezultat o crestere a profitului brut pentru ELKO Group de 22.2% comparativ cu 2020, in timp ce gestionarea prudenta a costurilor a dus la o crestere a profitului net de 28.7%, pana la valoarea de la 44.4 milioane USD (37.5 milioane EUR).

1

“In 2021 nimic nu a fost usor. Rezultatele record au fost castigate cu munca asidua, iar principala cheie a succesului este agilitatea. Agilitatea de a asigura disponibilitatea produselor, de a gasi rute logistice, de a gestiona nivelul stocurilor si, in tot acest timp – un calcul foarte atent. Profitul se afla in detalii. Cu cat mediul este mai complex, cu atat noi, in calitate de distribuitor, putem oferi mai multe servicii si mai multa valoare adaugata“, a declarat Svens Dinsdorfs, CEO al ELKO Group.

 Svens Dinsdorf ELKO Group

Evenimente importante din 2021

In februarie 2021, ELKO Group a emis obligatiuni negarantate pe cinci ani in valoare de 20 milioane de euro, cu o rata a cuponului de 6 pe an, platibila semestrial. Obligatiunile au fost listate pe Nasdaq First North in al doilea trimestru al anului 2021.

Akciju Sabiedrība ELKO Grupa, prin intermediul filialei sale ELKOTech Romania SRL, a achizitionat 100% din actiunile distribuitorului cu valoare adaugata IT Smart Distribution SRL, iar WESTech CZ s.r.o, membra a ELKO Group, a preluat de la Etnetera Group o participatie de control (85% din actiuni) in cadrul furnizorului de solutii Apple B2B Logicworks s.r.o..

Razboiul din Ucraina

De la inceputul razboiului din Ucraina, ELKO Group a incetat sa mai furnizeze bunuri pe piata rusa si, la 25 aprilie 2022, a iesit de pe piata rusa prin vanzarea unei participatii de 100% in toate entitatile juridice din Rusia, deoarece o prezenta continua pe piata rusa este asociata cu riscuri financiare si de reputatie.

Intre timp, operatiunile comerciale ale ELKO in Ucraina au fost reluate de la sfarsitul lunii martie, prin re-deschiderea vanzarilor catre clienti si planificarea de noi aprovizionari.

Perspective de viitor – noi piete, noi produse, noi servicii

Ne asteapta o reorientare. Ne concentram pe dezvoltarea regiunii CEE si a Scandinaviei si pe recuperarea business-ului in Ucraina. Cu agilitatea caracteristica a ELKO, suntem increzatori ca niciuna dintre oportunitati nu va fi irosita. Avem deja o lista scurta de noi produse cu care sa lucram, noi piete pe care sa ne extindem si noi servicii care asteapta sa fie implementate“, a declarat Svens Dinsdorfs.

Despre ELKO Group

ELKO Group este unul dintre cei mai mari distribuitori de produse, solutii IT si electronice de consum din regiune, reprezentand 400 de producatori. Compania ofera o gama larga de produse si servicii catre mai mult de 10.000 de retaileri, producatori de calculatoare, integratori de sisteme si companii din diferite domenii, in 11 tari din Europa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *