Miniştrii apărării din statele membre NATO au discutat astăzi, la Bruxelles, despre situaţia implementării Planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a NATO şi a obiectivelor stabilite pentru Summitul de la Varşovia în domeniul adaptării strategice a Alianţei, precum şi despre evoluţiile strategiei NATO pentru contracararea războiului hibrid şi posibilele căi de îmbunătăţire a apărării cibernetice.
Mircea Duşa, la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic în format miniştrii apărării
Un subiect de actualitate l-a reprezentat situaţia de securitate din Afganistan şi Siria. Ultimele evoluţii înregistrate şi, în mod particular, evenimentele din Kunduz prezintă suficiente motive de preocupare faţă de evoluţiile de securitate din Afganistan. În acelaşi timp, situaţia din Siria reprezintă, în opinia miniştrilor apărării, un motiv de preocupare, în special din perspectiva efectelor generate în planul securităţii din regiune, cât şi al consecinţelor umanitare.
„Date fiind provocările majore de securitate la adresa Alianţei Nord-Atlantice, considerăm că se impune continuarea şi consolidarea măsurilor de asigurare, a declarat ministrul Mircea Duşa.
Oficialul român a arătat că ţara noastră acordă o importanţă deosebită evoluţiilor legate de dezvoltarea opţiunilor de comandă-control disponibile la nivel aliat în regiune. „După cum deja cunoaşteţi, am finalizat demersurile necesare operaţionalizării pe teritoriul naţional a Unităţii de integrare a forţelor NATO. Complementar, continuăm demersurile privind constituirea Comandamentului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est, pentru care ne-am planificat ca, până la Summit-ul de la Varşovia, să fie atinsă Capacitatea Operaţională Iniţială, urmând ca în luna aprilie 2018 să fie declarată capabilitatea operaţională completă”, a precizat ministrul Duşa.
În contextul celor discutate în cadrul reuniunii, demnitarul român a accentuat faptul că România şi-a redefinit contribuţia la Forţa consolidată de Răspuns (eNRF) în cadrul eforturilor aliate de reducere a deficitelor pentru 2016, suplimentând nivelul de participare pe dimensiunea capabilităţilor aeriene cu două elicoptere de căutare-salvare şi patru elicoptere de transport.
În cadrul reuniunii, miniştrii apărării au stabilit înfiinţarea a două noi Unităţi de integrare a forţelor în Slovacia şi Ungaria, precum şi continuarea procesului de operaţionalizare a Strategiei Maritime a Alianţei.
Un subiect important l-a reprezentat pregătirea agendei Summit-ului NATO de la Varşovia, în domeniul adaptării strategice a Alianţei la noul mediu de securitate.
În continuarea programului reuniunii, ministrul Mircea Duşa va participa la sesiunea de lucru NATO-Georgia, unde se vor analiza relaţiile Alianţei cu Georgia, reformele acestei ţări în domeniul apărării şi stadiul implementării Pachetului substanţial de sprijin al NATO pentru Georgia.
Despre Ministerul Apararii Nationale
Ministerul Apărării Naționale (MApN) este organul de specialitate al administrației publice centrale, în subordinea Guvernului României, prin care este condusă activitatea în domeniul apărării naționale, potrivit prevederilor legii și strategiei de securitate națională, pentru garantarea suveranității, independenței și unității statului, integrității teritoriale a țării și democrației constituționale.
Citeste mai mult: Mircea Duşa, la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic în format miniştrii apărării