ANAV – Asociația Națională pentru Arte Vizuale Contemporane organizează în București, începând cu 20 octombrie 2015, cursuri de istorie și teorie a filmului cu Marina ROMAN – Conf. Univ. Dr. la Universitatea Hyperion din București.
Ce oferă?
O abordare nonconformistă a istoriei filmului combinată cu teorie, sintaxă și sintagmă a filmului, astfel încât la finalul cursului să aveți bazele teoretice pentru realizarea unui film . Vom avea ca invitați regizori români cunoscuți publicului larg, critici de film, personalități și oameni de cultură din România.
film, curs, atelier, scoala, istorie, regie, regizor, vizionare
film, curs, atelier, scoala, istorie, regie, regizor, vizionare
Toată lumea iubește filmul! Vă propun o abordarea nonconformistă și lejeră de vizionare a mai multor filme într-un cadrul elegant, discret și plin de artă contemporană astfel încât să învățăm să le privim, să le vedem și să le înțelegem din toate punctele de vedere!
Marina Roman
Cui se adresează?
Oricărui iubitor de cinema care dorește să înțeleagă dintr-un film mai mult decât povestea în sine.
De ce această școală de film?
Iubiţi filmul? Aproape sigur, veţi spune DA. Dar ştiţi ce este de fapt filmul? Unii veţi răspunde: este cea de-a 7-a artă. Corect! Dar, e numai atât? Reportajele tv fac şi ele parte din cea de-a a 7-a artă doar pentru că sunt filmate? Greu de răspuns afirmativ. Şi atunci, ce uneşte reportajul filmat cu filmul de ficţiune?
Când fraţii Lumieré fixau pe celuloid imaginea în mişcare şi o proiectau pe un ecran, ei puneau, într-adevăr, bazele unei noi arte, a șaptea, dar inventau în acelaşi timp un nou mod de comunicare între oameni, un nou limbaj, cel al imaginii filmate.
Ca orice limbaj, el s-a născut fără reguli, dar cu timpul şi le-a creat, pentru că avea neapărată nevoie de ele; aşa s-a constituit codul de reguli şi norme. Ca să vorbiţi corect, ca să scrieți și să citiți, aţi fost învăţaţi să o faceţi. Haideți să învățăm să vedem și să înțelegem un film! Privim la micul sau la marele ecran, ni se pare că ştim ce şi cum ne oferă ele, dar… chiar ştim?
Ei bine, vă invităm să desluşim acele norme care guvernează, ca modalitate de limbaj, atât filmul ca artă, cât şi reportajul filmat.
Atelierul nostru vă asigură calitatea de “spectator avizat”. Să înţelegi cum este făcut un film este primul pas spre… realizarea unui film! La sfârșitul acestui curs veți fi în posesia tuturor informațiilor teoretice pentru a crea un film, dacă asta vă doriți!
Citeste mai mult: “ATELIERUL DE FILM” – Curs de istorie si teorie a filmului