Aparatele dentare sunt întotdeauna utilizate atunci când trebuie corectate nealinierile dintre maxilar și dinți. De obicei, medicul stomatolog stabilește dacă sunt necesare aparate dentare și trimite pacientul la ortodonție în cazul în care el însuși nu are pregătire dentară specializată. Pe lângă crearea și reglarea aparatelor dentare, medicul stomatolog specialist supraveghează pacientul pe întreaga perioadă de purtare.
Dacă copilul tău este pe cale să poarte aparate dentare sau te gândești să folosești aparate dentare pentru a corecta dinții strâmbi, atunci este necesar să te informezi despre următoarele:
- Cui sunt potrivite aparatele dentare?
- Care sunt avantajele și dezavantajele aparatelor dentare fixe și mobile?
Cine trebuie să opteze pentru un aparat dentar?
Nealinierea dinților este unul dintre principalele motive pentru care copiii și adulții poartă aparate dentare, iar acest lucru nu este doar din motive estetice. Dinții strâmbi pot avea consecințe asupra sănătății, inclusiv cariile dentare și boala parodontală, mușchii strânși ai gâtului și maxilarului și dezvoltarea tulburărilor de vorbire.
Un aparat dentar Damon este fie integrat permanent în cavitatea bucală, fie poate fi introdus și îndepărtat flexibil sub formă de brakeți libere. Chiar dacă de obicei tratamentul are deja loc la copii în faza de creștere, tot mai mulți adulți folosesc ocazia pentru a corecta nealinierile inestetice ale dinților.
Aparatul dentar fix
Suporturile metalice mici sunt lipite de dinți de către ortodont și o sârmă arcuită este întinsă pe ele prin intermediul unor cauciucuri, care acum exercită o forță asupra dintelui individual. Firele sunt disponibile la diferite forțe, sunt înlocuite și strânse în mod regulat. Aparatele dentare fixe sunt utilizate în cea mai mare parte cu dinți nealiniați și au un succes terapeutic bun. De asemenea, golurile dentare pot fi închise mai repede cu aparate dentare fixe. Poate fi purtat aproximativ 1,5-2,5 ani.
Arcurile interne nu sunt vizibile din exterior. Cu tehnica linguală, consolele sunt atașate la interiorul dinților și, prin urmare, sunt practic invizibile. Tehnologia este deosebit de populară pentru adulți.
Cu toate acestea, există și așa-numitele articole de acoperire a capului în care un suport pe cap sau gât este conectat la bretele. Acest lucru asigură o presiune mult mai mare asupra dinților. Molarii, de exemplu, pot fi deplasați în mod eficient înapoi pentru a crea suficient spațiu pentru incisivi.
Avantajele aparatelor dentare fixe:
- Reușită cu aproape fiecare dinte nealiniat
- Poate fi aproape invizibil
- Sunt posibile ajustări mai fine
- Rezultatul este mai previzibil
Dezavantaje ale acoladelor fixe:
- Poate provoca dureri în primele zile, până când dinții se obișnuiesc cu presiunea
- Necesită mai multă întreținere a aparatelor dentare și a dinților
- Senzația unui dezavantaj optic
- Afectarea pronunției
Aparate dentare mobile
Aparatele dentare mobile sunt utilizate mai des decât aparatele dentare fixe de pacienții clinicii dentare Dentocare. Aceasta este o piesă de mijloc realizată din plastic și întinsă cu o clemă de sârmă. Suportul de sârmă înconjoară dinții și oferă astfel presiunea necesară pentru a corecta o nealiniere. Este recomandat să se poarte până la 15 ore pe zi, această perioadă variind de la caz la caz. Aparatul dentar trebuie îndepărtat în timp ce mănânci și faci mișcare. În ciuda purtării și strângerii corzilor în mod regulat, de obicei durează mai mult pentru a corecta nealinierea.
Avantajele aparatelor dentare mobile:
- Poate fi folosit și îndepărtat independent
- Poate fi purtat noaptea
- Îngrijirea dentară este mai ușoară
- Aparatul poate fi îndepărtat în timp ce mănânci și faci mișcare
- Poate fi un tratament precoce chiar și al dinților de lapte
Dezavantajele aparatelor dentare libere:
- Potrivit numai pentru dinții ușor nealiniați
- Terapia durează de obicei mai mult
- Deseori aparatele dentare se pierd sau nu se poartă conform indicațiilor
- Aparatele dentare mobile trebuie curățate separat
- Înghițirea și vorbirea pot fi dificile la început