Despăgubiri pe care trebuie să le primească victimele cu peste 100 de zile de îngrijire medicală în urma accidentelor rutiere

Victimele unui accident rutier se întreabă adesea (și, de asemenea, avocații) ce drepturi au în legătură cu accidentul. Răspunsul la această întrebare este articolul de mai jos, care este un fel de compendiu de cunoștințe despre drepturile părții vătămate într-un accident și care îi protejează interesele în cursul procedurilor de lichidare și oferă detalii și despre despagubirile la 100 zile de ingrijiri medicale.

În primul rând, trebuie să îți reamintești că, în legătură cu producerea unui accident, persoana vătămată poate solicita numeroase despăgubiri de la asigurătorul autorului accidentului.

Pentru clarificare: se întâmplă adesea ca victimele să se întrebe dacă ar trebui să raporteze cererea către compania de asigurări într-o anumită perioadă de timp, de exemplu, trebuie să se facă în perioada imediat următoare accidentului, posibil după încheierea procedurilor penale sau poate după terminarea tratamentului? Amintește-ți că ai dreptul de a raporta daunele la un moment convenabil, iar asigurătorul trebuie să accepte un astfel de raport.

Partea vătămată are dreptul să ia în considerare creanțele depuse la asigurător în termen de 30 de zile (deși nu întotdeauna). Standardul în procedură este de 30 de zile pentru ca o companie de asigurări să ia o poziție cu privire la accidentul raportat. Dacă în acest interval de timp nu ia nicio decizie și nu informează partea vătămată că trebuie să prelungească această perioadă din cauza complexității cazului, atunci ar trebui să fie aplicate următoarele – în conformitate cu legea: se presupune că acea companie de asigurări a acceptat în totalitate cererea.

Victima unui accident are dreptul să primească integral despăgubiri. În legislație nu există „liste de prețuri” pentru daune sau sume forfetare utilizate pentru calcularea pierderilor de proprietate. Aceasta înseamnă că asigurătorul autorului evenimentului prejudiciabil este obligat să acopere toate pierderile suferite de partea vătămată și beneficiile care ar fi fost obținute dacă nu i s-ar fi produs prejudiciul.

Mai mult, atunci când există o vătămare (sau alte vătămări corporale), compania de asigurări este obligată să plătească toate costurile care decurg din aceasta, de ex. costurile tratamentului, reabilitarea etc. Toate aceste servicii sunt calculate în funcție de costurile suportate efectiv de persoana vătămată. De aceea, este atât de important să colectezi toate facturile, chitanțele privind costurile suportate (de exemplu, pentru tratament, deplasarea la un medic etc.).

Partea vătămată într-un accident are dreptul de a acționa ca parte vătămată în cursul unui proces penal și ca procuror auxiliar în procedurile judiciare. O persoană rănită într-un accident rutier nu trebuie să rămână pasivă în cursul procedurilor penale, ci poate solicita în mod activ justiția și, împreună cu procurorul, să participe activ la activități, atât în etapă a procedurilor pregătitoare și judiciare – este suficient să depui o cerere adecvată.

Partea vătămată are dreptul să aducă cauza în judecată dacă asigurătorul a refuzat să îi plătească despăgubiri sau dacă suma plătită este incompletă în opinia sa. În cazul finalizării nesatisfăcătoare a procedurilor în fața companiei de asigurare, partea vătămată are dreptul de a introduce o acțiune pentru plata unei sume adecvate de bani. Acest drept trebuie să fie informat de către asigurător, indicând care companie de asigurare să acționeze în judecată.

În cazul unui accident, merită să îți amintești despre drepturile de mai sus ale părții vătămate și să urmărești în mod efectiv revendicările.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *