Sondajul Epson dezvăluie un decalaj mare față de realitatea climatică – 46% din participanți sunt încă optimiști că vom evita criza climatică pe parcursul vieții lor

București, 30 septembrie 2021 – Înainte de începerea COP 26 din luna noiembrie din Marea Britanie, Epson anunță rezultatele Barometrului său de Realitate Climatică. Cercetările Epson relevă un decalaj potențial dăunător între realitatea climatică și înțelegerea de către oameni a efectelor sale catastrofale. Sondajul surprinde experiențele și percepțiile globale a 15.264 de consumatori din Asia, Europa, America de Nord și America de Sud cu privire la schimbările climatice.

Decalajul de realitate: Optimism versus dovezi

La Barometru au participat respondenți din Australia, Brazilia, China, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Singapore, Coreea de Sud, Spania, Taiwan, Marea Britanie și SUA. Când sunt întrebați cu privire la opiniile lor legate de capacitatea umanității de a evita o criză climatică în timpul vieții lor, aproape jumătate dintre respondenți (46%) declară că sunt „foarte” sau „oarecum” optimiști. Aceștia îi depășesc în mod semnificativ pe cei doar 27%, care exprimă faptul că sunt foarte sau oarecum pesimiști.

Cele mai populare motive pentru susținerea acestui optimism sunt creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la schimbările climatice (32%), capacitatea științei și a tehnologiei de a oferi soluții (28%) și orientarea către energia regenerabilă (19%). La nivel global, 5% dintre respondenți nu cred deloc că există o situație de urgență climatică – SUA (11%), Germania (7%) și Marea Britanie (6%) fiind în fruntea listei celor care neagă schimbările climatice.

După cum raportează Grupul Interguvernamental de Experți în Domeniul Schimbărilor Climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC), pentru ca unele schimbări climatice provocate de oameni să poată fi inversate va fi nevoie de milenii [i]și, având în vedere numeroasele evenimente globale – inclusiv cea mai caldă lună de iulie [ii]înregistrată vreodată, incendiile de vegetație [iii] din Europa, America de Nord și Asia, precum și inundaţiile [iv] din China, Columbia și Germania – descoperirile Barometrului Epson de Realitate Climatică sugerează un triumf al optimismului în fața dovezilor și un decalaj dăunător față de realitatea climatică.

Henning Ohlsson, Director pentru Sustenabilitate în cadrul Epson Europe, a declarat: „Pe măsură ce suntem martorii urgenței climatice, este extrem de îngrijorător faptul că atât de mulți oameni nu reușesc să recunoască sau chiar neagă în mod activ existența acesteia. Acesta este un semnal de alarmă pentru toată lumea – guverne, companii și persoane fizice – pentru a colabora astfel încât COP 26 să ia deciziile majore și să inspire acțiunile necesare pentru a atenua schimbările climatice”.

Analiza realității: Înțelegere versus acțiune

Barometrul sugerează că optimismul poate fi rezultatul eșecului de a recunoaște schimbările climatice și, prin urmare, amploarea acestora. Aproximativ trei sferturi dintre respondenți percep legătura dintre schimbările climatice și următoarele efecte: temperaturile globale în creștere (77%), vremea extremă (74%) și incendiile de vegetație (73%). În schimb, conștientizarea scade la puțin peste jumătate pentru evenimente precum foametea (57%), migrația umană în masă (55%) și epidemiile provocate de insecte (51%). Referitor la aceste aspecte există o variație regională semnificativă, cu cea mai mare înțelegere în privința foametei în Taiwan (72%) și cea mai mică în SUA (44%).

Mulți văd responsabilitatea de a aborda situația de urgență ca aparținând actorilor guvernamentali și din industrie. Dintre cei chestionați, mai mult de unul din patru (27%) identifică guvernele și 18% companiile ca fiind entitățile care trebuie să fie „cele mai responsabile”. Aproape 18% recunosc responsabilitatea personală – Indonezia înregistrând cele mai mari niveluri (30%), iar China și Germania cele mai scăzute niveluri (ambele 11%). Un aspect încurajator este faptul că cel mai mare număr de respondenți identifică responsabilitatea ca fiind una colectivă (31%).

Deși oamenii sunt dispuși să facă schimbări în stilul de viață pentru a face față crizei, unii acționează mai lent. Barometrul arată că: 65% sunt de acord (deja au început să acționeze sau planifică) să reducă numărul călătoriilor de afaceri și al vacanțelor – însă doar 40% le-au redus efectiv. 68% sunt de acord să treacă la vehiculele electrice – însă doar 16% au făcut-o. Iar 58% sunt de acord să adopte o dietă pe bază de plante – însă doar 27% au devenit vegani. Chiar și atunci când luăm în considerare alegerile relativ simple, cum ar fi boicotarea unor mărci nesustenabile, deși 63% sunt de acord cu acest lucru, numai 29% și-au schimbat deja obiceiurile de cumpărare.

Realitatea în afaceri: Acum este momentul pentru a acționa

Barometrul de realitate climatică sugerează că pentru multe persoane criza climatică reprezintă în continuare ceva ce se întâmplă altora. Faptul că sondajul indică faptul că numai 14% dintre respondenți consideră că cea mai mare responsabilitate pentru soluționarea situației climatice urgente revine marilor companii și doar 3% susțin că ea revine companiilor mici (mai puțin decât cei 5% care neagă schimbările climatice), sugerează, de asemenea, că acum este momentul pentru companiile de toate dimensiunile să joace un rol mai important.

Companiile pot responsabiliza alte companii și pe consumatori prin inovații care susțin sustenabilitatea. În cadrul Epson, acest lucru a dus la următoarele schimbări: inițiative de reducere a impactului clienților asupra mediului prin utilizarea unei tehnologii de imprimare fără încălzire, eficientă din punct de vedere energetic; precum și activități de cercetare-dezvoltare în tehnologii de mediu, cum ar fi materialele de origine naturală (non-plastice).

Dincolo de inovarea în privința produselor și materialelor, companiile pot face diferența prin promovarea și demonstrarea responsabilității climatice. Epson continuă dezvoltarea prin trecerea la energie electrică 100% regenerabilă și implicarea în inițiative precum proiectul de energie regenerabilă RE100; măsurile de închidere a buclei în privința resurselor, de exemplu prin promovarea recondiționării și reutilizării produselor; și implicarea în parteneriate de mare impact, cum ar fi colaborarea cu National Geographic pentru a proteja permafrostul[i]. protejarea permafrostului [v].

Yasunori Ogawa, Președintele Epson, a declarat: „Descoperirea decalajului de realitate climatică arată faptul că, pentru abordarea acestei situații de urgență, va fi crucială asocierea conștientizării cu acțiunea propriu-zisă. Obiectivul Epson este de a crește gradul de conștientizare și a obține tehnologiile necesare – pentru compania noastră, pentru alte companii și pentru consumatori – în scopul realizării de schimbări transformaționale. Sustenabilitatea este esențială pentru planul nostru de afaceri și este susținută de resurse semnificative, deoarece credem că putem construi un viitor mai bun deși suntem conștienți că avem un drum lung de parcurs”.

[i] https://www.ipcc.ch/2021/08/09/ar6-wg1-20210809-pr/

[ii] https://www.noaa.gov/news/its-official-july-2021-was-earths-hottest-month-on-record

[iii] https://www.bbc.co.uk/news/58159451

[iv] https://www.reuters.com/business/environment/china-germany-floods-expose-climate-vulnerability-2021-07-22/

[v] https://www.epson.co.uk/insights/article/epson-partners-with-national-geographic-to-encourage-businesses-to-turn-down-the-heat-in-the-fight-against-climate-change2

Despre Epson

Epson este un lider global în tehnologie, dedicat conectării oamenilor, lucrurilor şi informațiilor, prin intermediul tehnologiilor sale originale eficiente, compacte şi precise. Având o gamă de produse care cuprinde de la imprimante cu jet de cerneală şi sisteme de imprimare digitală până la proiectoare 3LCD, ochelari inteligenți, sisteme de detecție şi roboți industriali, compania se concentrează asupra stimulării inovațiilor şi depășirii așteptărilor clienților în ceea ce privește imprimantele cu jet de cerneală, comunicarea vizuală, echipamentele portabile şi robotica.

Condus de Seiko Epson Corporation din Japonia, grupul Epson are peste 81.000 de angajați în 85 de companii din întreaga lume şi se mândrește cu contribuțiile aduse comunităților în care își desfășoară activitatea şi cu eforturile permanente de a reduce impactul asupra mediului. http://global.epson.com/

Despre Epson Europe

Epson Europe B.V., cu sediul la Amsterdam, este sediul central regional al Grupului pentru Europa, Orientul Mijlociu, Rusia şi Africa. Cu 1.830 de angajaţi, vânzările Epson Europe pentru anul fiscal 2017 au fost de 1,7 miliarde de Euro. http://www.epson.ro

Programul „Viziunea ecologică 2050”  

http://eco.epson.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *