Consumul moderat de bere poate scădea rigiditatea arterială și poate reduce riscul de osteoporoză

București, 27 aprilie 2022: Consumată cu moderație, berea poate fi integrată într-un stil de viață sănătos, fiind alcătuită din ingrediente 100% naturale, precum apă, în proporție de peste 90%, cereale, hamei și drojdie. Datorită compoziției sale nutriționale, bogată în vitamine și minerale, berea reglează flora intestinală și îmbunătățește controlul glicemic. Mai mult decât atât, în urma unor noi cercetări  internaționale au fost înregistrate valori ale rigidității arteriale mai mici decât cele așteptate, în condițiile unui consum moderat de alcool, în timp ce dozele mari pot accelera îmbătrânirea arterială. Aceste constatări ar putea fi utile pentru medicii care oferă recomandări pentru pacienții cu risc cardiovascular (CV).

Deși relația dintre consumul de alcool și sănătatea cardiovasculară este încă dezbătută, descoperirile epidemiologice  ale aceluiași studiu au sugerat o asociere între consumul de alcool și bolile CV (inclusiv infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral), observându-se  un risc mai crescut de a dezvolta boli CV în cazul persoanelor care nu consumă și respectiv la consumatorii unor cantități mari de alcool, subliniind totodată un efect protector în cazul persoanelor care consumă alcool cu moderație. Astfel, au fost înregistrate rezultate pozitive asupra sănătății în urma unui consum moderat de alcool, precum efecte benefice asupra metabolismului lipoproteinelor (inclusiv creșterea lipoproteinelor de înaltă densitate (HDL), hemostazei (trombogeneză și activitate fibrinolitică) și a proceselor inflamatorii.

CSBSN_Fotografie

Berea și sănătatea oaselor

Siliciul joacă un rol important în formarea oaselor şi în sănătatea ţesutului osos, iar componenta de siliciu din bere poate contribui la unele dintre aceste efecte pozitive. Consumul redus sau moderat de alcool, în special de bere, poate reduce riscul de osteoporoză deoarece creşte densitatea minerală osoasă (DMO). Cercetările disponibile sugerează că în special consumul de bere poate fi bun pentru sănătatea oaselor. Un studiu realizat în rândul populaţiei a arătat o creştere a DMO la bărbaţi şi respectiv la femeile aflate în perioada post-menopauză, făcând referire la efectul alcoolului din bere, dar şi la siliciu, un component important al berii.

Foto_Dr. Corina Zugravu

„Berea este o băutură alcoolică populară, obținută prin prepararea și fermentarea cerealelor, la care se adaugă drojdie, hamei și apă. Astfel, fiind compusă din ingrediente naturale, berea conține mici cantități de potasiu, calciu, tiamină, fier și zinc. Conținutul de vitamine B și minerale este datorat cerealelor și drojdiei. Datorită vitaminelor și mineralelor, berea poate fi integrată într-un stil de viață sănătos, bineînțeles în condițiile unui consum moderat. Deși cantitățile mici de alcool pot fi asociate cu unele beneficii pentru organism, consumul excesiv are efecte negative asupra sănătății. Așadar, este foarte important să avem în vedere că beneficiile berii pot fi observate doar atunci când este consumată moderat și alături de o dietă echilibrată, bogată în legume, fructe, proteine de bună calitate și carbohidrați”, spune dr. Corina Zugravu, Președinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Berea consumată moderat nu pune în pericol silueta

Un studiu realizat sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție  a confirmat faptul că atunci când este respectată cantitatea recomandată, berea nu pune în pericol silueta. Rezultatele au arătat că berea nu influențează indicele de masă corporală, circumferința abdominală sau raportul talie/șold, nici la femei, nici la bărbați, indiferent de vârstă sau efortul depus, demonstrând că „burta de bere” este doar un mit.

Consumul moderat de bere și hidratarea corpului

Un alt studiu a demonstrat că un consum moderat de bere și o dietă alimentară echilibrată pot avea efecte benefice asupra organismului nostru, atât înainte, cât și după sport și pot favoriza o îmbunătățire a hidratării corporale. Acest lucru se poate datora în special cantității ridicate de apă din compoziția berii, de peste 90%, dar și a vitaminelor și mineralelor pe care berea le conține: calciu, vitamine de tip B, magneziu, sodiu, fier și potasiu.

Mai mult decât atât, berea diminuează țesutul adipos, deoarece arderile cresc în timpul mișcării, iar corpul este mai hidratat chiar și după efort fizic. Atunci când sunt respectate cantitățile recomandate, berea poate ajuta organismul să își revină mai repede după efort fizic, fără să afecteze forța și viteza.

Potenţialele efecte pozitive asupra sănătății apar doar în condițiile unui consum moderat de bere în rândul adulților. Organizația Mondială a Sănătății definește consumul moderat de bere ca o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbați și 330 ml/zi pentru femei, cu o concentrație de alcool de 5%.

Alcoolul afectează femeile diferit față de bărbați în principal datorită compoziției corporale diferite și a greutății corporale medii, mai mici. În medie, bărbații au nevoie de circa 2.500 kilocalorii (kcal) pe zi, în timp ce femeile au nevoie de 2.000 kcal. Femeile au un procent mai mare de grăsimi în corpul lor, deci un procent mai mic de fluide. Deoarece alcoolul este solubil în apă, se distribuie doar în lichidul corporal. Femeile vor avea așadar niveluri maxime mai ridicate de alcoolemie decât bărbații pentru aceeași cantitate de alcool consumată.

Despre Centrul de Studii despre Bere Sănătate și Nutriție

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție este o entitate cu caracter științific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine și calitatea de Președinte în cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă și consultant în probleme de nutriție, deținând calitatea de Secretar general, și dr. Mihaela Begea, doctor în științe inginerești.

Înființat în luna decembrie a anului 2011 și lansat oficial în data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii științifice și diseminarea informațiilor în domeniu în rândul comunității medicale și a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetării de la noi din țară, Centrul finanțează anual studii de cercetare în

domeniu, sub forma de burse acordate studenților, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de vârstă. Toate detaliile privind structura și componența Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție pot fi găsite la adresa:

www.beresanatatenutritie.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *