Povestea lemnului de la bustean la scaune sau mese

 

sntbicoupe_1

Zmeii care carau zece copaci falnici in spate nu existau decat in poveste. In realitate,  bustenii au fost carati cu ajutorul animalelor de povara, scripetilor sau prin forta apelor. Cat timp dura in trecut cand la gaterele fixe oamenii aduceau cu greutate lemnele grele! Acum, nu mai vine lemnul la gater, fiindca exista gater mobil.

Efortul a fost diminuat, timpul de lucru injumatatit. Masinile cu dinti de otel mesteca lemnul si il sectioneaza la marimea dorita si poarta numele de ferastrau banzic.

Daca bunicul ar fi auzit in trecut ca in ateliere se vor produce in cateva minute componente de mobilier, ar fi spus cu indrazneala ca nu are nevoie de basme de adormit copiii. Acum poate vedea pe viu cum actioneaza freza lemn.

Comenzile digitalizate sunt ascultate cu stoicism de utilajele performante. Antica cioplire a fost inlocuita de masina de slefuit lemn.

Inventiile au pus masinile sa munceasca in locul omului, in timp ce acesta le supravegheaza si le comanda. In atelierele de prelucrare a lemnului se scrie zilnic basmul busteanului falnic care in cateva ore devine pat, masa, scaun, gard, parchet sau lingura de lemn.

Pare impotriva firii ca dupa ce produsele minune sunt acolo, asamblate, perfecte, in urma sa nu exista pic de murdarie, iar rumegusul sa fie vandut si el sub forma brichetelor de rumegus.

Acest basm incantator ar delecta cu siguranta si copiii si bunicii care cred in povesti. Daca i-ai spune unui arbore secular ce a fost doborat in padure, cat de repede devine toc de geamuri, rame de tablouri, panouri din lemn, nu ar crede!

Orice intreprinzator are posibilitatea sa-si creasca productia cat altii in 10 sau 20 de ani, daca recurge la aceste utilaje minune si va constata ca ele il vor ajuta sa stranga saci de aur si sa primeasca recunostinta padurii, fiindca nici rumegusul nu este aruncat, ci utilizat la incalzirea locuintelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *