În Râmnicu Vâlcea se amenajează un Centru de logopedie pentru copiii cu tulburări de vorbire

Cine-i născut în februarie, hai sus, hai sus, hai sus și

donează pentru o faptă bună

București, 8 februarie 2023: Asociația Zi de Bine amenajează în Râmnicu Vâlcea, în colaborare cu Asociația AVA, un Centru de logopedie pentru copiii cu tulburări de vorbire. Centrul va deservi atât copii cu sindrom Down sau autism cât și copii tipici, din medii defavorizate. În România sunt aproximativ 400.000 de copii cu tulburări de pronunţie, conform Centrului de Resurse Educaţionale, iar din cauza unor sunete necorectate la timp, mulți copii ajung să fie marginalizați de colegi și chiar de profesori. De aici și până la a deveni un adult cu anxietăți de interacțiune socială, este doar un pas. Ședințele de logopedie îi vor ajuta pe copii să învețe cum să se exprime corect, pentru o viață socială sănătoasă.

Datele arată că numărul copiilor cu probleme de vorbire este în creştere, deşi numărul celor examinaţi este în scădere. În cazul în care nu se intervine la timp, aceste tulburări de vorbire au consecințe grave asupra dezvoltării personalității.

Partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin, vor oferi 30.000 de euro pentru acest proiect.

„Luna aceasta ne-am orientat către dezvoltarea unui proiect care poate reprezenta baza adultului sănătos și încrezător de mâine. Proiectul lunii februarie este despre vindecarea vorbirii. Copilul care pronunță greșit riscă să devină elevul care scrie greșit și care citește greșit. Pe termen lung, tulburările de pronunție pot influența adaptarea socială, abilitățile de comunicare și relaționare. Iar VORBĂREȚ – Centrul de logopedie, va ajuta în timp sute de copii din medii defavorizate să-și crească, prin vorbire corectă, șansele de a reuși în viațăau declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

Asociația AVA se traduce prin AUTENTICITATE, VARIETATE și ACCEPTARE, și a luat naștere în anul 2020 din dorința de a duce la alt nivel procesul de recuperare al persoanelor cu dizabilități și de a atrage atenția asupra importanței conexiunii minții cu sufletul. Anul trecut, Asociația Zi de Bine, împreună cu Asociația AVA, au dezvoltat primul Centru psihosomatic multifuncțional pentru copiii cu dizabilități din Râmnicu Vâlcea. La vremea respectivă, în județul Vâlcea erau peste 1.600 de copii cu dizabilități și chiar dacă în oraș existau 3 centre de terapie, niciunul nu oferea servicii care să aibă o abordare globală pentru recuperarea lor. Proiectul continuă și astăzi iar rezultatele sunt extraordinare, peste 150 de copii cu dizabilități și aparținători au participat la ateliere de gătit simplu și sănătos, ateliere creative pentru dezvoltarea abilităților, a fost creat un grup de suport pentru părinți, un afterschool pentru copiii cu CES, terapie 3C și au fost organizate inclusiv cursuri de dans.

„Când observ un școlar că vrea să-și exprime bucuria și nu poate, e foarte trist. La fel de trist cum este el când știe că dacă va deschide gura să vorbească, ceilalți vor râde pentru că nu pronunță corect. Știe și singur că nu pronunță corect, că nu se face înțeles de către ceilalți, că are o problemă și se va simți prost, va deveni frustrat și va refuza să coopereze atunci când va fi solicitat. Pe termen lung, tulburările de pronunție pot influența adaptarea socială, abilitățile de comunicare și relaționare,a adăugat Alina Dina Tanasie, Co-fondator Asociația AVA.

Cei care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845, prin donarea zilei de naștere sau prin completarea formularului 230, prin care pot redirecționa, gratuit, 3,5% din impozitul pe venit către o cauza socială. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

Despre Asociația Zi de BINE

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația susține câte un ONG în fiecare lună a anului și încurajează oamenii să-și doneze ziua de naștere pentru un proiect social.

Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se anunță cauza susținută și sunt descrise nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii află ce s-a întâmplat cu banii și sunt invitați să vadă rezultatul implicării lor.

Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.

Pentru mai multe informații:

Asociația Zi de BINE

Tel: 0725.565.375

Email: contact@zidebine.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *