Confederația Caritas România a organizat pe data de 18 noiembrie 2015, Conferința internațională „Serviciile Sociale… încotro? Viziune asupra sustenabilității financiare a serviciilor sociale în România”, ce a oferit oportunitatea participanților de a dezbate pe marginea propunerii de politică public realizată pe bază consultării a 294 de reprezentanți ai ONGurilor și 111 reprezentanți ai autoritățiilor publice locale.
Conferința s-a bucurat de prezența reprezentanților Nunțiaturi Apostolice a Sfântului Scaun, ai Parlamentului României, ai Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, dar și ai autoritățiilor și societății civile din Romînia, Norvegia și Belgia (Caritas Europa – Dl Jorge Nuno Mayer). Participanțiilor le-a fost prezentat și propus, în premieră, Documentul de Politică Publică privind finanțarea serviciilor sociale în România, disponibil și în format digital pe site-ul www.caritasromania.ro.
Evenimentul a marcat finalizarea proiectului “ONG-uri mai puternice împreună! Lobby si advocacy pentru crearea de oportunități egale pentru ONG-uri în accesarea fondurilor publice pentru funizarea de servicii sociale “. Proiectul a fost co-finanțat prin Fondul ONG / Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European (SEE) și implementat în cadrul Componentei 5 „Dezvoltarea capacității ONG-urilor. Rețele și Coaliții” cu scopul de a încuraja participarea ONGurilor la elaborarea și influentarea unei politici publice de finanțare a serviciilor sociale și la crearea unui cadru sustenabil de furnizare a serviciilor sociale din România.
Conferința Serviciile Sociale… încotro? a oferit cadrul pentru o dezbatere asupra stadiului actual de organizare și funcționare a serviciilor sociale în România și a modului în care acestea sunt finanțate, dar a și accentuat mesajul campaniei DA Servicii Sociale! Semnează Petiția prin care cerem Guvernului să majoreze cu 0.3%/PIB pe an bugetul pentru servicii sociale, până în 2020. Bugetul pentru servicii sociale nu a depășit niciodată procentul de 0.6%/PIB/an în România, în condițiile în care media europeană variază între 2,2-2,6% , iar 40% din populația Romîniei se află în risc de sărăcie.
Mai multe detalii despre Campania DA Servicii Sociale și despre demersurile de lobby și advocacy ale Confederației Caritas România și a partnerilor săi puteți găsi accesând linkul www.caritasromania.ro/da_servicii_sociale.